Legendaarinen joukkue RAMS
Mikä ihmeen RAMS?
Vuosia, vuosia sitten syntyi eräässä miesten lentopallojoukkueen ideaillassa päätös alkaa kutsua joukkuetta nimellä RAMS. Eräällä pelaajalla oli mukana sanakirja, josta etsimme kansainvälistä nimeä sanalle pässit. Siinä sanakirjassa ei ollut vastausta, mutta ideariihi päätti pässien tarkoittavan sanaa RAMS. Ajatus pääsi hieman ryöpsähtämään ja syntyi seuraava tarina.
Viisi vuotta sitten amerikkalainen tuntemattomana pysytellyt monimiljonääri ilmaisi halunsa tulla mukaan kehittämään suomalaista lentopallokulttuuria. Tarjontaa Oulun korkeudella oli tuolloin kyllä riittävästi, mutta hänen tarkoitusperiinsä sopivia joukkueita ei montakaan. Ehkä tärkein seikka, mikä ratkaisi tämän hankkeen RAMS:n eduksi, todettiin lyhyesti: tasokas ja kehityskelpoinen.
Useiden yhteydenottojen ja tapaamisten jälkeen ryhmä alkoi saada konkreettisen muodon. Jo alusta alkaen oli selvää, että joukkueessa täytyy olla passari. Tämä tehtävä lankesi kuin Manulle illallinen Veikko Kumpumäen harteille. Hänellä oli riittävän tarkka ja pehmeä sormilyönti, joka oli pantu merkille Oulun Kiskoa myöten. Koska joukkueessa oli muitakin taitavia, yläkautta palloa pelaavia taitureita kuten Matti Länden ja Harri Siipola, päätettiin passareiden määrää nostaa heti kolmeen.
Joukkue tarvitsi tietysti myös aloitustennostajia, jota tehtävää varten palkattiin kaksi kokenutta spesialistia: Pertti Vahtola ja Seppo Nauha. Heidän sopimuksensa käsitti aluksi ensimmäiset kymmenen pelikautta ja se sisälsi samantapaisen option kuin muillakin pelaajilla eli seuraavat viisi vuotta vain ja ainoastaan RAMS:n palveluksessa.
Kari Siipolasta kerrottiin hurjia juttuja. Mies oli kuulemma lyönyt pallon kattoon Martinniemen Kongressi Palatsissa verkon yläpuolelta yhdellä kädellä. Lyhyen neuvottelun jälkeen hänet saatiin suostuteltua mukaan keskipelaajaksi iskemään kuuluisia RAMS-pater-nostereita. Samalla joukkue sai arkkitehdin suunnittelemaan uutta RAMS-Urheilukeskusta fyysistä ja psyykkistä valmennusta varten.
Lentopallojoukkue ei ole mikään joukkue, ellei sillä ole kovia alaspäin palloa lyöviä pitkänhuiskeita ja räjähtävän nopeita piikkaajia eli hakkureita. Tällaisia oli tarjolla aina 165-senttimetrisistä 205-senttisiin. Tarjokkaat valittiin pitkän harkinnan jälkeen, sillä joukkueen konseptin piti olla yhtenäinen eikä sooloilijoille ollut sijaa kuin ainoastaan tanssiparketilla. Sami Sainio, Harri Paadar, Jouko Heikkilä, Jouni Nurkkala sekä Timo Kants olivat tähän tehtävään sopivimmat. Jouko Heikkilä pystyi iskemään palloa koko verkkotasolta, jopa keskeltä verkkoa. Lisäksi joukkueessa on vieraillut muutamia pelaajia, joiden rooli on kuitenkin jäänyt vähäisemmäksi.
Akatemiasta huippuarvosanoin
Mistä tulee nimilyhenne RAMS? Nimen alkuperä viittaa vahvasti amerikkalaiseen kuuluisaan opinahjoon Royale Academic Masters of Super Volleyball Players, jonka viisivuotisen lentopallolinjan jokainen alkuperäisjäsen on suorittanut arvosanalla MVP.
Perustamisesta saakka oli selvää, että RAMS tarvitsee vahvan katto-organisaation toiminnan pyörittämiseen. Varainhankinta oli alusta asti turvattua, joten päähuomio kiinnitettiin toiminnasta tiedottamiseen. Tätä tehtävää on kunniakkaasti hoitanut Pertti Vahtola, joka tuntee kopiokoneet.
Yksi tavoite: voitto
RAMS:n perustavassa kokouksessa sovittiin muun muassa seuraavista noudatettavista periaatteista:
- RAMS osallistuu vain riittävän tasokkaisiin lentopalloturnauksiin tai vastaaviin urheilutapahtumiin.
- Joukkueen rakenne määräytyy olemassa olevien pelaajien fyysisten ja psyykkisten tekijöiden summasta.
- Päämääränä on ainoastaan voitto, koska voitto tuo hyvän mielen.
- Ryhmään voidaan kutsua vain riittävän tasokkaita pelaajia.
- Saunaillat järjestetään RAMS-organisaation klubitalolla täydellä ylläpidolla.
RAMS on osallistunut vuotta 1997 lukuun ottamatta jokaiseen Kultavaskooliturnaukseen ja tuloksena on aina ollut mitalisija. Viimeisin saavutus on keväältä 1996, jolloin ryhmä vei selvästi kovan kansainvälisen M35-sarjan voiton Oulun Valkean Kaupungin turnauksessa.
RAMS on luonut lyhyen Suomessa olonsa aikana oman koulukunnan, jolla on runsaasti kysyntää niin koti- kuin ulkomaillakin. Valmennus- ja koulutusaineistoa on julkaistu runsaasti sekä FIBV:n että Lentopalloliiton erikoisartikkeleissa. Viimeisin käsitteli fyysistä harjoittelua ns. Maximal Jump- menetelmää, jolla parannetaan molemmilla jaloilla tapahtuvaa ponnistusta ylöspäin kohti kattoa. Tähän liitetään usein Douple Smash with Both Hands eli iskulyönti molemmilla käsillä yhtä aikaa ja erikseen, joka vaatii täydellistä paneutumista harjoitteluun ja varsinkin hyppyyn ja iskulyöntiin.
RAMS:n koulutuskeskuksessa tullaan edelleen järjestämään lentopallotaktiikkaan paneutuvia tehojaksoja, joihin osallistuvilta peritään muodollinen 20.000 euron osallistumismaksu sisältäen opetuksen. Seuraava jakso keskittyy passariin eli venäläisen koulukunnan mukaan juoksijan pään taakse pukattaviin passeihin, joita käytetään nykyisin aivan liian vähän. Opetuskielenä ovat ranska, englanti ja saksa.
RAMS:n tulevaisuus näyttää valoisalta, onhan talous ja hallinto on hoidettu järkevän tehokkaasti. Tähän tehtävään on palkattu finanssi- ja lentopallokentiltä tuttu monitoimimies Heikki Palosaari. Koska nykyaikainen valmennustyö vaatii tuekseen riittävän tehokkaan Atk-ohjelmoinnin kaikkine mahdollisine seurantamalleineen, paras vaihtoehto 575:n hakijan joukosta oli Kauko Väinämö, joka osaa myös pelata lentopalloa 210 senttimetrin varrellaan. Joukkueen portteja kolkuttelee myös Esko Jutila, jonka taidokkaat, jopa akrobaattiset suoritukset ovat saaneet runsaasti huomiota lehdistössä. Näillä kaikilla kolmella on täydet mahdollisuudet päästä RAMS:n täysivaltaiseksi jäseneksi suoritettuaan Akatemian viisivuotisen lentopallotutkinnon arvosanalla MVP.
Tässä muutamalla sanalla, mitä kätkeytyy sanan RAMS taakse. Tosin pitemmät ja täydellisemmät versiot löytyvät Oulun Yliopiston KTL:n kirjastosta, jossa aiheesta löytyy kolme pro gradu-tutkielmaa.
Web-toteutus J. Heikkilä, Logo+muut piirokset Ateljee H. Siipola, tekstit S. Nauha
Copyright©1998 RAMS International